suomi24-logo
 • Anonyymi

  Näissä energiajuomissa on se kiinnostava juttu, että nuoret oikeastaan juovat niitä enimmäkseen vain koska niissä on erikoinen ja hyvin sokerinen maku jota ei ole missään muissa juomissa, joten se on ihan turhaa ja vaarallista lapsille ja nuorille, että niissä on kofeiinia.

  Kysymys on siis, että miksi kukaan ei vielä vuonna 2023 ole keksinyt, että voisi tehdä energiajuoman makuisia juomia joissa ei ole kofeiinia? Nämä maistuisivat nuorille ja lapsille ihan yhtä hyvin, ja niissä ei sitten olisi sitä kofeiinin vaaraa.

  Tietysti, eihän sokerikaan terveellistä ole, tai keinotekoiset sokerit, mutta ne juomat olisi kuitenkin vähemmän vaarallisia, jos niille tehtäisiin kofeiinittomia vaihtoehtoja.

  0
  6
 • Anonyymi

  Ei ole kyllä hampaille hyväksi energiajuoman jatkuva juominen.

  0
  0
 • Anonyymi

  Naurattaa kaupan jonossa, kun lapset ja joskus jopa kolmekymppiset jonottaa kofeiinipurkki kourassa vuoroaan. Lapsilta pitäisi kieltää esso ja sallia keppana, se ei ole niin haitallista terveydelle.

  0
  2
 • Anonyymi

  meil kontsus ei myydä mitää energiajuomia abdi tuo joka päivä yksi redbull kun tulee maunula. Hän käy siellä trappaamassa. meil ei oo kyl mitää addiktioo vaik abdi traappaa joka toinen paiva.

  yt. muhis

  0
  1
 • Anonyymi

  Ne pilaa hampaat ja aiheuttaa hermosto-oireita, unettomuutta, stressiä, löysää vatsaa jne.

  Terv. Entinen käyttäjä

  0
  1
 • Anonyymi

  Kofeiini on valtava ongelma suomalaisessa yhteiskunnassa.

  Ajatellapa ihmisiä jotka juo koko elämänsä kahvia, aina kofeiiniä elimistössä, ei yhtään päivää niin, että pää olis aivan selvä.

  Suomessa ihmiset tekee lapset kofeiinipäissään, kasvattaa lapset kofeiinipäissään, menee hautajaisiin kofeiinipäissään, menee vihille kofeiinipäissään.

  Itsenikin piti lopettaa, muttä tästäkin on nyt jo yli kymmenen vuotta.

  0
  1
 • Anonyymi

  Eikö onnistu

  0
  0
 • Anonyymi

  sama kahvin kanssa ensin piristää, lopulta väsähtää,

  0
  0
 • Anonyymi

  ULKOPASKAHUUSSI – lähes joka mökin perusvaruste pihan perällä. Mitenkä sellaisen saisi rakennettua itse?

  Nykyaikainen paskahuussi on käytössä hajuton, viihtyisä ja mukava käyttää. Jotta kuivakäymälä olisi toimiva, on sen rakentamisessa, asentamisessa ja laitevalinnoissa kuitenkin huomioitava tietyt perusseikat. Oletteko siis jo miettineet, millainen kuivakäymälä Teille sopisi?

  HUUSSIN SIJOITUS JA SOPIVA KOKO
  Huussin sijainti on olennainen asia; se ei saa olla liian kaukana itse asuinrakennuksesta. Myös yleisintä tuulensuuntaa kannattaa miettiä, jottei paska haise koko pirapiirissä. Edellä mainittujen ohella tärkeä yksityiskohta varsinaisesta huussista on tietenkin itse käymälän koko. Minkä kokoinen on hyvä, eihän koko kyläseuran ole tarkoitus käydä paskalla? Huussin tulee siis olla riittävän tilava, mutta ei kuitenkaan turhan suuri. Hyvä pohjan koko on esimerkiksi 1500x1300 mm. Korkeus on periaatteessa vapaasti päätettävissä; hyvä sisätilankorkeus seinien vierellä on kuitenkin vähintään 2100 mm lattian pinnasta mitattuna. Lisäkorkeudesta ei kuitenkaan ole haittaa ja mikäli käytät valmisovea, niin korkeuden tulisikin olla suurempi. Harjakattoisessa mallissa harja tulee luonnostaan olemaan seinänvierustoja korkeammalla.

  HUUSSIN PERUSTYÖT
  Maaperä huussin alla tulee olla kantavaa tai peräti betonilaatta - eikä routa saisi päästä aiheuttamaan vaurioita. Kompostikäymälä kannattaa asettaa suoraan tasaiselle ja routimattomalle maalle, eikä siis lautalattian päälle. Varsinaista huussin kehikkoa aletaan kasata vaihtoehtoisesti joko luonnonkivien tai harkkojen päälle. Ota kuitenkin huomioon, että rakennus tulisi tuulisitoa, jotta kovat tuulet yms. eivät pääse sitä kaatamaan. Suositeltavin ratkaisu on kaivaa perustukset nurkkiin ja tasata sekä tiivistää kuoppaan mursketta, jonka päälle pinotaan pilariharkoista nurkkatolpat. Tarkista näiden suoruus. Koska pilariharkot valetaan täyteen betonia, voidaan pilariharkkojen sisälle asentaa harjaterästapit, joiden avulla rakennus sidotaan perustuksiin. Pilariharkkojen päälle asetetaan bitumikaistaa, joka estää kosteuden imeytymisen puurakenteisiin. Mikäli maaperä on routivaa, kannattaa pilariperustus viedä routarajan alapuolelle asti. Maanpinnalle tulisi jäädä yksi harkko näkyviin.

  NÄIN RAKENNAT PASKAHUUSSIN RUNGON
  Puukehikon kokoaminen aloitetaan alajuoksusta. Sopiva puutavara alajuoksuun on esimerkiksi 50x150 tai 50 x 100 kestopuu. Puutavaraan on esiporattu reikä harjateräksien läpitulemista varten. Varsinainen puutavara asetetaan lappeelleen harkkojen ja bitumikaistan päälle. Harjateräkset lyödään puutavaran suuntaiseksi, jolloin alajuoksu ei pääse liikkumaan harkkojen päältä. Muista mitata pohjasta ristimitta vastakkain olevien nurkkien välillä. Kaikki on hyvin, mikäli mitat ovat keskenään yhtäsuuret. Runkotavaraksi soveltuu 50x100 mm puutavara. Tässä vaiheessa on tärkeää laskea runkotolppien jako. Niiden tulisi olla tasajaolla mikäli suinkin mahdollista. Runkotolppien määrä määräytyy huussin mittojen mukaan. Ota huomioon ikkuna- ja oviaukot. Ikkuna-aukko ei ole välttämätön, mikäli huussin ovessa on ikkuna. Harvemmin kuitenkin huussissa on sähköt, joten pienikin ikkuna tuo mukavasti valoa. Lattianiskoja laittaessasi, kannattaa ne asentaa siten, että itse istuimen eteen ei tarvitse tehdä erillistä porrasta, vaan varsinainen porras on jo itse huussin ulkopuolella. Ota myös lattianiskoja asentaessasi huomioon istuimen koko, mikä vaikuttaa lattianiskojen sijoittumiseen. Mikäli nostat huussin lattiapintaa kokonaisuudessaan, niin tue lattianiskat runkotolppiin. Jos taas teet erillisen portaan istuimen eteen, niin tue lattianiskat alajuoksuun.

  KATTO PÄÄN PÄÄLLE
  Runkotolppien yläpäät tulee myös sitoa keskenään käyttäen 50x100 puutavaraa. Näin saat myös alustan vesikattorakenteille. Tässä kohtaa tulee jälleen kyse omasta mieltymyksestä; haluaako huussiinsa perinteisen yksilappeisen viistokaton vai prameamman harjakaton. Harjakattoinen huussi tarvitsee kattotuolit, jotka voit tehdä itsekin käyttäen riittävän vahvaa puutavaraa sekä riittävästi nauloja ym. kiinnikkeitä. Kattotuolin mitoitukset riippuvat oman huussisi koosta. Ota huomioon että katon tulee kestää kuormaa (esimerkiksi talvella lunta), joten ne tulee olla tukevat ja kunnolla tehdyt. Hyvä kaltevuus katolle on 1:3 – 1:1,5. Kattotuolit kiinnitetään tiukasti yläsidepuuhun, jotta ne eivät pääse liikkumaan. Hyvänä katon pintamateriaalina voidaan pitää esimerkiksi huopaa tai vaihtoehtoisesti peltiä. Kattohuovan asentamiseksi tarvitsee lyödä kattotuoleihin raakaponttipaneeli, jonka päälle alushuopa ja lopullinen pintakermi. Kattohuovan kiinnittämisessä käytetään sopivan mittaisia huopanauloja. Naulan pituus määräytyy alustan mukaan.

  0
  0
 • Anonyymi

  PASKAHUUSSIN TUULETUS
  TTuuletusta varten täytyy kattoon tehdä läpivienti tuuletusputkelle, että paskankäryt pääsevät ulos. Tuuletusputki on halkaisijaltaan 75 mm. Läpiviennin tiivistys riippuu huussiin valitusta kattomateriaalista. Valmiita tiivistyspaketteja on saatavilla useista rautakaupoista. Tärkeää on kuitenkin se, että kosteutta ei pääse tuuletusputken läpiviennistä rakenteisiin. Putken tulisi ulottua >500 mm läpivientikohdasta ylöspäin, katon harjan yläpuolelle. Näin pahimmatkin paskanhajut pääsevät tuulettumaan pois.

  IKKUNAT, OVI JA ULKOVERHOUS
  Kun katto on saatu paikoilleen, voidaan ovi ja ikkunan karmit asentaa paikoilleen sekä laudoittaa seinät. Huussin ovi voi olla valmisovi, jolloin tulee huomioida oviaukon mitoitus. Valmisovet ovat karmeineen yleensä moduulimitoissa M21, mikä tarkoittaa 2100 mm korkeutta. Huussin leveys sekä korkeus vaikuttavat myös siihen, minkä kokoinen ovi sopii. Oven voi kuitenkin tehdä myös itse laudoista ja nauloista sekä kiinnittää saranat runkotolppaan/ulkovuoraukseen. Itse tehtynä lautaovi toteutetaan asettamalla lautoja riviin rinnakkain, jonka jälkeen niihin naulataan sekä ylä- että alareunaan saranoiden korkeudelle vaakasuuntaisesti lauta. Vaakasuuntaisten lautojen väliin kannattaa naulata vielä vinottain lauta, joka estää oven vääntyilyn. Hyvä leveys ovelle on 700-900 mm. Jälleen kerran on kiinni omasta mieltymyksestä, haluaako seinälaudat vaaka- vai pystysuuntaan. Mikäli valitaan klassinen pystylaudoitus, tulee runkotolppiin lyödä laudat vaakasuuntaan –näin varmistetaan riittävä tuuletus. Ulkonäöllisesti pystylaudoituksesta voi tehdä millaisen haluaa: lomalaudoituksen, rimoituksella, laudat tiiviisti toisiaan vasten, mielikuvitus on rajana. Perinteisin näistä kuitenkin on rimoitus, jossa kahden leveän laudan väliin on jätetty pieni rako. Raon päälle on naulattu ohuempi rima. Ulkonäön viimeistelee nurkkalaudat sekä ikkunan ja oven pieleen asennetut laudat. Koska tarkoitus on päästä tyhjentämään kompostikäymälä ilman sen suurempia siirtämisiä, tulee huussin takaseinään jättää >800 x >430 mm oleva aukko, jonka kautta voidaan paskan lapioiminen suorittaa.

  HUUSSIN LATTIA
  Lattiamateriaaliksi soveltuu esimerkiksi 28x95 mm ponttilauta, joka naulataan lattiajuoksujen kohdalta kiinni tukevasti ja riittävän tiheästi. Koska lattianiskojen jaossa huomioitiin tulevan istuimen koko, voidaan nyt lattiaan sahata istuinta varten oikean kokoinen aukko sabluunaa käyttäen. Varaudu kuitenkin siihen että saatat joutua suurentamaan aukkoa tai vastaavasti listoittamaan istuimen ympärystän esimerkiksi köyttä käyttäen.


  VIIMEISTELE PASKAHUUSSI MIELEISEKSESI!
  Paskahuussissa tulee kenties istuttua hetki jos toinenkin. Jotta tilasta saisi viihtyisän, niin sen sisustamiseenkin voi käyttää tovin - ja päästää vaikka mielikuvituksensa valloilleen. Lisäksi istunnolla luettavaksi kannattaa hankkia antikvariaateista vanhoja pornolehtiä, esim. Ratto, Tabu tai Jallu.

  0
  0